Wenn diese Nachricht nicht korrekt angezeigt wird, klickt Euch bitte hier zur Webseite.

CadenHeadlineS CadenHeadlineS aus Köln Oktober 2016

Newsletter Oktober 2016

Liebe Whisky-Freundinnen und -Freunde,

der Sommer kam langsam und blieb lange; und vorerst klanglos begingen wir einen besonderen Geburtstag: 15 Jahre Cadenhead’s Whisky Market Cologne! Wahrlich ein schöner Grund zum Feiern und wir haben zusammen mit unserem Mutterhaus ein feines Whiskyfass gefunden und als Jubi-Abfüllung ausgewählt. Es ist ein kleiner Traumschlürftropfen:

Auchroisk Distillery 2001 15y/o 55,3% 252btls. Chateau Lafitte Cask since 2009
Nose:New fresh waxed leather, chocolate covered raisins, oranges and shortbread.
Taste: Biscuity tones with, vanilla, raspberries, gooseberries,
hint of grapefruit and toffee.
Finish: Warming, vanilla and brambles, with red apple peels and dark cherries.

Fact: This Auchroisk has been specially bottles for Cadenhead’s Whisky Market Cologne’s 15th Anniversary.

Um mit Euch unseren Geburtstag zu feiern und diesen Whisky zu genießen, veranstaltet das Weisshauskino zu Halloween ein Double-Feature mit zwei unserer Lieblingsfilme. Details dazu am Ende des Newsletters unter "Jubiläumsfeier".


Auchroisk

15th International Collection September 2016

SPEYSIDE

Auchroisk Distillery 2001 14y/o 46% 672btls. aus 2 Bourbon Hogsheads für 53 Euro
Nose: Nectarines, lemon zest, coconut milk, toffee and shortbread
Taste: Dried fruits, apricots, oranges, citrus notes, oily and honeycomb
Finish: : Brambles, red apples with vanilla and toffee

Burnside TM 1989 (?Balvenie Distillery?) 27y/o 46,5% 288btls.
aus 2 Bourbon Barrels für 195 Euro
Nose:Freshly waxed leather, caramel, butter and burnt sugar
Taste: Red apples, chocolate, strawberries, cream and a biscuit note
Finish:Brown sugar, apple peel, pear and oily

Glen Grant Distillery 1984 31y/o 46,1% 414btls. Sherry Butt für 219 Euro
Nose: Wet grass, apple peels, ginger bread, peaches and olive oil
Taste:Slight caramel, red currents, chocolate, gooseberries and a short biscuity note.
Finish: Soft maltiness, purple grapes, toffee, almonds and a lingering grassy note

Glenrothes Distillery 2002 14y/o 57,4% 516btls.
aus 2 Bourbon Hogsheads für 65 Euro
Nose:Chocolate, sultanas, saltiness, stewed apples and lemon
Taste: Orange, chocolate, red fruits, honeycomb and a slight waxy note
Finish: Banana loaf, dried almonds, lime and a drying tone

Glentauchers Distillery 1976 39y/o 43,8% 180btls. Bourbon Hogshead für 330 Euro
Nose: Woody note, marzipan, black currents, syrup and kiwi
Taste:Blueberries, whipped cream, caramel and toffee
Finish: Ginger nut, butter scotch, sweet cherries and cream custards

Mortlach Distillery 2003 13y/o 46% 666btls. aus 2 Bourbon Hogsheads für 49 Euro
Nose:Sweet apples, honey, slight grassy note
Taste: Lemon drizzle, cream custard lemon zest with a slight oily note
Finish: Pears, cream, milk chocolate, honey and oily

ISLAY

Caol Ila Distillery 1982 34y/o 60,1% 264btls. aus Bourbon Hogsheads für 270 Euro
Nose:Slight dry smoke, roasted peanuts, honey, dried almonds, icing sugar and cream
Taste: Orange, brown sugar, pecans, pears followed by a light smokiness
Finish:A drying finish followed by peach, white chocolate and toasted sugar doughnuts

NORTH HIGHLAND

Royal Brackla Distillery 1997 18y/o 54,4% 402btls.
aus 2 Bourbon Hogsheads für 82 Euro
Nose:Vanilla, watermelon, dry bananas with a drying woodiness
Taste: Apples, tangerines with peaches and a slight lime note
Finish: Syrupy, strawberries, cream and a slight peppery note

Teaninich Distillery 2006 10y/o 46%684btls. aus 2 Bourbon Hogsheads für 46 Euro
Nose:Butter, cream, oatcakes with a new leather waxy note
Taste: Butterscotch, caramel, gooseberries and toffee
Finish: Apple peels, whipped cream, strawberries and cherries

BLENDED MALT and GRAIN

Creations Blend Rich Spicy Sherry Batch 2 vom 1980 36y/o 44,5% aus Sherry Butts für 179 Euro
Nose: Strawberries, rich fruits, gooseberries, full fat cream, raisins,
honey and cocktail cherries
Taste: Vanilla, hint of toffee, raspberries, strawberry jam, soft spice and marzipan
Finish:The soft spice continue with vanilla, cream and hazelnuts.

Invergorden Distillery 1972 43y/o 48,3% 468btls. aus 2 Bourbon Barrels für 198 Euro
Nose:Vanilla, caramel custard, milk butter and marzipan
Taste: Cream, butter, salted popcorn and oatcakes
Finish: Cheesecakse, lemon zest, oranges and pears with milk bottle chews

Coming soon: Authentic Collection Oktober 2016

SPEYSIDE

Balblair Distillery 1990 26years old 44,4% für 135 Euro
Nose: Earthy notes with pears, apple peels, toffee, vanilla and dark cherries
Taste: Bananas waxy notes, brown sugar, creamy undertones, biscuity and flaked almonds
Finish: Spicy notes, green apples, banana peels, more biscuit tones and juicy plums

Glenfarclas Distillery 1990 26year old 50,8% für 142 Euro
Nose: Rich dark fruits but with a woody oily tone, a slight bourbon covered toffee flavour.
Taste: Oiliness, more fruits, raisins notes, dark cherries and marzipan
Finish: Sweet sugar coated cherries, creamy butter, followed by a hint of bourbon

Inchmurrin Distillery (Loch Lomond) 1996 19years old 49,5% für 85 Euro Nose: Sweet fruits, apples and oranges, apple peels and slight hint of waxy grass notes
Taste: Bigger fruity notes than the nose suggests, oranges, apples, ripe pears, lightly coated in sugar and honey
Finish: Short and a slightly waxy notes, with sweet sugary fruit coming through.

Longmorn Distillery1990 26years old für 145 Euro
Nose: Citrus juice, fresh creamy notes with honey
Taste: Syrupy, slight biscuity tones, with cream and vanilla ice cream
Finish: Mouthcoating oily note, with honey and sugars, a small touch of cream

Strathmill Distillery1995 20 years old 52,7% für 89 Euro
Nose: Strawberries with cream, classic summer fruity flavours, with a slight spice, marzipan and vanilla note
Taste: Loads of fruit, real fruity rum flavouring, oranges, raisins, pineapples and very creamy
Finish: dry and long, loads of spice, cayenne pepper and white chocolate

Tomintoul Distillery2006 10years old 56,9% für 55 Euro
Nose: A slightly spicy note, fantastically rich creamy butter tone with a hint of toffee
Taste: Very light, refreshingly creamy with coffee beans and biscuity nutty flavours
Finish: Sugary finish, coffee influences, peppery spice with shortbread and cream

ISLAY

Bunnahabhain Distillery1989 26 years old 45,9% für 165 Euro
Nose: Slight smoke with grassy oily notes tones follow by an ashy sea salt note
Taste: More grassy healthy notes, smoke and burnt smouldering wood
Finish: A pebble mineral finish, more ash and sea salt

Caol Ila Distillery2000 15years old 53,0% für 65 Euro
Nose: Smouldering firewood, ashy, dry and sea salt
Taste: Taste a lot bigger on smokey/peatiness than nose would suggest
FFinish: More sea salt, smoke and firewood with a creamy undertone finish

Laphroaig Distillery 1998 18 years old 55,9% für 129 Euro
Nose: Big ash tones, followed by a dry smoke note. Taste: Nutty tones, with smoke, salty flavours and dry ash
Finish: Slight smoke followed by a continuing ashy dry flavour

LOWLAND

Littlemill Distillery 1992 24years old 52,2% für 199 Euro
Nose: Lemongrass, honey followed by a lightly grassy and oily note
Taste: Pepper spice, dry but with more honey and apple and pear skins
Finish: More apple and pears, with a light waxy tone, pineapple and spicy

CAMPBELTOWN

Longrow Distillery2002 14 years old (Fino Sherry) 49,3% für 85 Euro
Nose: Slight dryness, but with apples, oranges and sugary tones, cherries and strawberries
Taste: Creaminess, a little smokiness with and added spicy note, dark cherries and chocolate
Finish: Short mineral flavour, slight ash tone, apples and orange peels.

BLENDED MALT and GRAIN

Cambus Distillery 1988 28years old 46,6% für 135 Euro
Nose: Cherries and vanilla extract, creamy marzipan and syrup
Taste: Peaches and mango coated in sugar, followed by light and creamy flavours
Finish: Rich creamy milk, burnt sugar, raisins and blueberries



Glentaucher IC

Unsere Veranstaltungen von Oktober bis Jahresende:

Wir haben neue Termine für Tastings bereit gestellt. Unter dem Link findet Ihr auch unseren Bereich für Tasting-Ankündigungen und -Buchungen. www.cadenheads.de/ma_events.php

15. Oktober — Tasting Cadenheads und Originalabfüllungen
- moderiert von Marc C. Glissmann 40€

28. Oktober — Tasting "Closed Distillery Tasting"
- moderiert von Marc C. Glissmann 80€

29. Oktober — Tasting "Captains Choice"
- moderiert von Andre Falck 40€

31. Oktober — Kino "Halloween Double-Feature"
- moderiert von Marc C. Glissmann 12€

11. November — Tasting Islay und Torf Tasting
- moderiert von Marc C. Glissmann 70€

12. November — Tasting "Captains Choice"
- moderiert von Andre Falck 40€

18. November — Tasting "Einsteigertasting"
- moderiert von Christof Lechtenbörger 40€

23. November — Konzert "Tango aus Uruguay"
- Pablo Campora spielt La Guitara 10€

25. November — Tasting Whisky und Schokolade - moderiert von Marc C. Glissmann und unserem Haus-Chocolatier Daniel Schumer (70 €)

26. November — Tasting Whisky und Schokolade - moderiert von Marc C. Glissmann und unserem Haus-Chocolatier Daniel Schumer (70 €)

09. Dezember — Tasting Nikolaustasting - Unsere Vorfreude auf Weihnachten, moderiert von Marc C. Glissmann (70 €)

10. Dezember — Tasting Nikolaustasting - Unsere Vorfreude auf Weihnachten, moderiert von Marc C. Glissmann (70 €)

17. Dezember — Tasting Nikolaustasting - Unsere Vorfreude auf Weihnachten, moderiert von Marc C. Glissmann (70 €)

Ausblick auf das kommende Jahr:

05. März 2017 — Tasting + Konzert Blickwechsel Musik und Schottland - Philharmonie Köln / Klassik und Whisk(e)y 69€

Alle Tastings finden in unserem Tasting Room in der Luxemburger Straße 212 statt und beginnen Freitags um 19.30 Uhr und Samstags um 19 Uhr. In der Pause wird immer ein kleiner Imbiss gereicht. In der Regel enden die Tastings zwischen 22:30 und 23 Uhr.
Anmeldungen über unsere Webseite, telefonisch unter (0221) 28 31 834 oder direkt in unserem Laden.

Wir stellen Geschenk-Gutscheine für die Tastings aus, auch ohne schon festgelegten Termin.

 

Weisshaus Kino

Jubiläumsfeier

Wie oben angedeutet möchten wir mit Euch unser 15jähriges Jubiläum feiern. Zu diesem Anlass haben wir am 31. Oktober wieder das Weisshauskino gemietet. Ihr könnt gerne zahlreich erscheinen und darüber hinaus auch Verwandschaft und Freunde mitbringen.

Wir werden an diesem Abend unseren Jubiläumswhisky ausschenken. Einen einzigartigen Single Malt aus einem Chateau Lafitte Fass. Ein begnadetes Tröpfchen für einen begnadeten Preis.

Auchroisk Distillery 2001 15y/o 55,3% 252btls. Chateau Lafitte Cask
0,7l für 58 Euro
1cl für 2 Euro

Zum Aufwärmen zeigen wir den Film "Shaun of the Dead" und dann kredenzen wir in der Pause ganz viel Whisky zu Jubiläumspreisen. Natürlich werden wir jeden Whisky mit Bauhaus einsingen: Bela Lugosi’s Dead-undeadundeadundead. Denn zum Finale kommt Tod Brownings „Dracula“ mit dem unsterblichen Bela Lugosi.

Leider können wir die Karten nicht direkt verkaufen, aber wenn Ihr im Kino bucht und das Kennwort nennt, bekommt Ihr einen Sondepreis und ein Glas Auchroisk zum Probieren.

Kartenreservierung beim Weisshauskino unter der
Telefonnummer: 0221 23 24 18 Kennwort: CadenDead

Einlass: 19 Uhr

Anmoderation und Whisky Ausschank: 19:00 - 20.00 Uhr

Beginn "Shaun of the Dead": 20 Uhr

Pause mit Whisky Ausschank: 22.00 - 22.30 Uhr

Beginn "Dracula": 22.30 Uhr

Moderiert wird die Veranstaltung von unserem allseits geschätzen Freund
Marc .C. Glissmann.

Abendkasse: 1 Film 7 Euro oder das Doublefeature für 12 Euro

Vorbestellung mit Kennwort: 1 Film 6 Euro
Vorbestellung mit Kennwort: das Doublefeature + 1 Auchroisk 1 cl für 12 Euro

Der Link zu unserer Facebookseite:

"Cadenheads"

Mit den besten Grüßen aus Köln

Gregor Nacke und Markus Müller.

 

Cadenhead's Whisky Market
Luxemburger Straße 257, 50939 Köln

Telefon: (0221) 283 1834
Telefax: (0221) 283 1835
E–Mail: info@cadenheads.de
Internet: www.cadenheads.de

Müller & Nacke Whiskyhandels GbR, Köln
Geschäftsführung: Gregor Nacke und Markus Müller
Steuernummer: 219 / 5212 / 0984
Ust–IdNr: DE 813 205 799

Ladenöffnungszeiten:

Montags 15 – 19 Uhr,
Dienstags bis Freitags von 11 – 14 Uhr, und 15 – 19 Uhr,
und Samstags von 10 – 16 Uhr.